Objavljen novi spisak najvećih poreskih dužnika

Bez autora
Apr 03 2012

Poreska uprava Srbije objavila je danas spisak 1.500 najvećih dužnika u Srbiji. Na objavljenom spisku nalazi se 500 pravnih lica najvećih dužnika, 500 fizičkih lica i 500 preduzetnika koji duguju za neuplaćene poreze. Ukupna dugovanja 1.500 poreskih dužnika iznose 359,3 milijardi dinara. Od tog iznosa pravna lica duguju 345,9 milijardi dinara, preduzetnici 8,5 milijardi dinara, a fizička lica 4,9 milijardi dinara.Na novom spisku preduzeća, ponovljeno je prvih 100 dužnika iz prethodnog spiska, objavljenog u januaru, a zatim slede druga preduzeća na listi do 500 mesta.

Objavljen novi spisak najvećih poreskih dužnikaPoreska uprava Srbije objavila je danas spisak 1.500 najvećih dužnika u Srbiji.

Na objavljenom spisku nalazi se 500 pravnih lica najvećih dužnika, 500 fizičkih lica i 500 preduzetnika koji duguju za neuplaćene poreze.

Ukupna dugovanja 1.500 poreskih dužnika iznose 359,3 milijardi dinara. Od tog iznosa pravna lica duguju 345,9 milijardi dinara, preduzetnici 8,5 milijardi dinara, a fizička lica 4,9 milijardi dinara.

Na novom spisku preduzeća, ponovljeno je prvih 100 dužnika iz prethodnog spiska, objavljenog u januaru, a zatim slede druga preduzeća na listi do 500 mesta. Uglavnom je reč o firmama u procesu restrukturiranja, firmama u stečaju i brisanim preduzećima.

Direktor Poreske uprave Srbije Dragutin Radosavljević izjavio je da objavljivanje spiskova poreskih dužnika dalo efekte, jer je povećana naplata poreza i doprinosa.

Poreskа uprаvа u prvа tri mesecа 2012. godine ostvаrilа izuzetno dobru  nаplаtu svih jаvnih prihodа, što je rezultаt i pojаčаnih kontrolа i pojаčаnih merа prinudne nаplаte. Zа prvа tri mesecа ove godine doneto je 90.135 opomenа zа plаćаnje i 28.600  rešenjа o sprovođenju prinudne nаplаte zа dug od 16,7 milijаrdi, а od togа nаplаćeno 8,7 milijаrdi.

U januaru, kada je po prvi put objavljen spisak 300 dužnika naplata je bila veća za 9,2 posto od projektovane, a ostvareni prihod je bio realno i nominalno veći nego u prethodnih 10 godina, naveo je Radosavljević.

U danas objavljenim spiskovima skinute su sa spiska firme koje su izmirile obaveze ili ušle u reprogram, a jedna trećina ušla je u jedan od tih vidova izmirenja obaveza.

Radosavljević je istakao da je cilj ove državne institucije da se objavljivanjem spiska pospeši da preduzetnici i privredni subjekti izmiruju svoje obaveze, jer nikome nije stalo da se njegovo ime pojavi na spisku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik